BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Motivera

Mattias Sunneborn är alltid i farten. Till vardags varvar deltagaren i Mästarnas Mästare uppdrag som tränare med föreläsningar om prestation och målsättning. I sin andra friidrottskarriär är han bäst i världen och storfavorit inför Veteran-VM i Budapest. 

Det finns en oskriven lag - "lagen om livets väsentligheter." Den är nästan fysisk. Om du ger av dig själv lämnas ett tomrum att fylla och den naturliga följden blir att du får något tillbaka. Kanske inte idag eller imorgon och kanske inte i den form du tror. Men det kommer tillbaka - var så säker. Evelina Wahlqvist skriver om lagar, om fjärilen och om att leva med risken att tappa allt. "Riktigt trygga i livet är vi först när vi accepterar att själva föremålen för tryggheten kan gå förlorade."

Efter en målmedveten satsning på motivation och medarbetarengagemang har Moment Projektkonsult lyckats ta sig in på Great Place to Works lista över Sverige bästa arbetsplatser. Vd Erik Sjöberg berättar att satsningen började 2009 när företaget ville bli mer värderingsstyrt och icke-hierarkiskt. "En av de viktigaste orsakerna till framgången är att vi tar alla strategiska beslut tillsammans", säger han till Motivation.se.

Agneta Aronsson är dressyrtränare på ridsportcentret Strömsholm utanför Västerås. Hon har utbildat både ryttare och hästar upp till svår klass-nivå. Med stor pondus och personlighet lyckas hon få både djur och människor att alltid prestera över sin förmåga. Med henne som tränare blir ridningen mer en konstart än en idrott.

Det är en tilltalande tanke - att 10 000 timmars träning kan göra vem som helst till en riktig expert och högpresterare. Men är det verkligen sant? Nej, säger forskaren Zach Hambrick vid Michigan State University i USA. Den avgörande faktorn är inte träningen, utan arbetsminnet - som dock är fullt möjligt att träna upp. Åtminstone till en viss del.

Många har någon gång börjat rida och nästan lika många har slutat. Vid en första anblick är hästar stora och farliga. Som tränare är det din uppgift att avdramatisera och göra ridningen rolig. Faktum är att när du har fått öva lite ledarskap med en häst så är de faktiskt väldigt trevliga djur att handskas med.

Läkarmissionen tycker att världen gott skulle kunna bli lite vänligare. De återupplivar författaren Harry Lindquists önskan om ”sju lyckliga dagar som kan bli flera” med ledorden vänlighet i trafiken, på arbetet och i hemmet.  Samma vecka som OS och Alla hjärtans dag infaller uppmanar Läkarmissionen till ett trevligare samhälle genom kampanjen #vänligaveckan

Vad menar vi när vi säger att en person är lat? Inom psykologin ogillar man att använda det nedlåtande begreppet lathet. En människas bristande engagemang och produktivitet bottnar nästan alltid i dålig självkänsla och brist på motivation. Det finns dock ett och annat knep att ta till för att få bukt med sin egen oförmåga att få någonting gjort.

Många ledare har varje år ett utvecklingssamtal med sina medarbetare. Det tycker jag är förkastligt. Utvecklingssamtal bör ske löpande, inte en gång per år. Min erfarenhet av att träna ledare är att det ofta är HR som styr när och hur ett utvecklingssamtal ska genomföras. Borde det inte vara medarbetarens behov som styr?

Tid. En ständig kamp att få den att räcka. En strid med livet som insats – både fysiskt och mentalt. Att lära sig ta makten över sina dagar, timmar och veckor kräver medvetenhet och det är en utmaning att byta tankespår. Men det går. Och för många av oss är det ett måste för att inte låta livet rusa ifrån oss. Magnus Bornäs resonerar kring hållbar effektivitet. Och om rapporter som skrivs, men som ingen läser…

Tänk på ditt favoritvarumärke. Kommer du ihåg varför du valde just detta? Var det för att alla dina vänner använde samma eller fick du ett extra trevligt bemötande när du köpte din produkt? Vilka känslor väcker varumärket hos dig? Skulle du köpa samma tjänst eller produkt från samma leverantör igen och även rekommendera vidare till dina vänner? Vad skulle göra att du faktiskt övergav varumärket?

”En elefant balanserade på en liten, liten spindeltråd. Det tyckte han var så intressant, så han gick och hämtade en annan elefant. Två elefanter balanserade på en liten, liten spindeltråd…” Kanske har du nynnat på denna barnvisa och skrattat lite åt den lustiga texten. Det har i alla fall jag. Men vid närmare eftertanke har den också gett mig huvudbry. Så intressant tycker jag att den är. Inte så intressant att jag vill gå och hämta en andra elefant. Tvärtom, jag vill släppa taget om min elefant. Elefanter hör hemma i det vilda. I frihet. Och jag. Jag förtjänar lätthet. Idag är det två år sedan jag artikulerade denna insikt.

Att framgångsrika människor jobbar hårdare än andra är säkert sant - men de jobbar framför allt smartare. Framgång handlar mycket om att använda rätt strategi när man planerar sin arbetsdag och sitt liv; prioritera det som är viktigast, säg nej till tidstjuvarna - och påminn dig själv om att vara närvarande.

Under sin tid som forskare på toxiner och bakterier började Marie Ryd, chefredaktör på tidskriften Holone, på allvar aktivt jobba med uppmärksamhetsträning och meditation. Till slut fick hon så många insikter kring hur hjärnans potential påverkas av växlingen mellan olika tillstånd, att hon nu ägnar sig på heltid åt att sprida den kunskapen. Tiden är förbi då vi tänkte på kroppens och känslornas samhörighet som något flummigt. Den nya forskningen är hardcore – vi kan bygga om både hjärnor och organisationer med hjälp av de nya rönen. Och till vår hjälp finns en mental tallriksmodell.

Partners

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram