BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Motivera

Det svenska IT-konsultbolaget Cygni har utsetts till Europas bästa arbetsplats. Bakom utnämningen ligger ett långvarigt och hårt arbete med rekrytering, kompetensutveckling och medarbetarengagemang. Men i den kompetenstörstande IT-branschen gäller det att inte luta sig tillbaka och vara nöjd. "Vi måste ligga i ständig förändring", säger företagets vd Jon Persson.

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

Du vet att du verkligen måste jobba. Det är bråttom nu. Deadline närmar sig med stormsteg - och ändå låter du dig distraheras. Visst vore det enkelt att få jobbet gjort om det inte vore för Facebook, Twitter och allt annat som den nya tekniken lockar med? Det finns dock psykologiska förklaringar till att du låter dig distraheras. Och med rätt strategier kan du lära dig att motstå nätets lömska lockelser.

All förändring kräver mod. Mod är en muskel vi med rätt teknik kan träna upp precis som biceps. Människor kommer skratta åt dig, du kommer göra fel och chansen finns att det inte blir som du tänkt dig. Men modiga människor gör det ändå.

Det finns en tydlig koppling mellan motivationen och förtroendet för närmaste chefen. Det framgår av en ny undersökning från utbildningsföretaget Framfot. Medarbetare som har ett stort förtroende för sin närmaste chef är 136 procent mer motiverade än dem som inte har något förtroende alls för chefen. Framfots Erik Sjögren förklarar hur sambandet ser ut - och vad chefen bör göra för att vinna sina medarbetares förtroende.

Även det mest stimulerande av arbeten kan ibland vara... tråkigt. Vissa arbetsuppgifter är helt enkelt så monotona och trista att man bara vill slita sitt hår i ren frustration. Men lugn - så farligt behöver det inte vara. Med fantasins och kreativitetens hjälp kan du göra de mest outhärdliga av sysslor roliga och lekfulla. Eller åtminstone lite mer uthärdliga.

Det kan verka självklart, men ofta glöms det bort att en välmående och motiverad organisation även minskar risken för att era medarbetare ska sluta och söka sig vidare till andra företag. Här är tre frågor att kunna svaren på för att kunna påverka kultur, lönsamhet, rekryteringsmöjligheter och personalomsättning. Och tänk på att ett tack vid rätt tillfälle kan betyda mer än någon annan utmärkelse eller bonus...

Som skönlitterär författare är man helt utlämnad åt sig själv. Att skriva en bok är som att bestiga ett berg, och möjligheten att nå toppen - och bli utgiven - är försvinnande liten. Motivationen måste komma inifrån - annars blir boken helt enkelt inte skriven. "Du måste kunna se målbilden framför dig och känna den i hela kroppen", säger Caroline Eriksson, som snart utkommer med sin andra roman i serien Svenska Mord.

Alla människor drömmer om att bli, eller få fortsätta vara, lyckliga. Men vad är egentligen lycka? En väldigt stor del av vår lycka (eller olycka) har med jobbet att göra. Det kan vara både bra och dåligt, menar sociologen och beteendevetaren Per Grenert. Jobbet kan ge oss väldigt mycket, men om det blir för viktigt riskerar det att äventyra andra viktiga värden i livet.

Mattias Sunneborn är alltid i farten. Till vardags varvar deltagaren i Mästarnas Mästare uppdrag som tränare med föreläsningar om prestation och målsättning. I sin andra friidrottskarriär är han bäst i världen och storfavorit inför Veteran-VM i Budapest. 

Det finns en oskriven lag - "lagen om livets väsentligheter." Den är nästan fysisk. Om du ger av dig själv lämnas ett tomrum att fylla och den naturliga följden blir att du får något tillbaka. Kanske inte idag eller imorgon och kanske inte i den form du tror. Men det kommer tillbaka - var så säker. Evelina Wahlqvist skriver om lagar, om fjärilen och om att leva med risken att tappa allt. "Riktigt trygga i livet är vi först när vi accepterar att själva föremålen för tryggheten kan gå förlorade."

Efter en målmedveten satsning på motivation och medarbetarengagemang har Moment Projektkonsult lyckats ta sig in på Great Place to Works lista över Sverige bästa arbetsplatser. Vd Erik Sjöberg berättar att satsningen började 2009 när företaget ville bli mer värderingsstyrt och icke-hierarkiskt. "En av de viktigaste orsakerna till framgången är att vi tar alla strategiska beslut tillsammans", säger han till Motivation.se.

Agneta Aronsson är dressyrtränare på ridsportcentret Strömsholm utanför Västerås. Hon har utbildat både ryttare och hästar upp till svår klass-nivå. Med stor pondus och personlighet lyckas hon få både djur och människor att alltid prestera över sin förmåga. Med henne som tränare blir ridningen mer en konstart än en idrott.

Det är en tilltalande tanke - att 10 000 timmars träning kan göra vem som helst till en riktig expert och högpresterare. Men är det verkligen sant? Nej, säger forskaren Zach Hambrick vid Michigan State University i USA. Den avgörande faktorn är inte träningen, utan arbetsminnet - som dock är fullt möjligt att träna upp. Åtminstone till en viss del.

Partners

Events

Hur självmedkänsla och ökad medvetenhet kan lyfta din förmåga att leda dig själv och andra!
15 december, 2014 - 07:30

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram