BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Motivationsbloggen

En viktig sak med jämställdhet är att den rör både kvinnor och män. Det blir svårt att arbeta med jämställdhet med bara ett kön. Därför är det viktigt att också lyfta män. Ett bra exempel just nu tycker jag är webbsidan "Hur gör man?" där män delar med sig av berättelser från vardagen hur det är att vara man och förhålla sig till rådande normer för hur män förväntas vara och agera.

En vän till mig frågade häromdagen hur man förändrar normer, rent konkret. Jag tänkte ge er lite verktyg för det, men först krävs en definition av normer och ett tydligt varför. Normer styr vår vardag och är det som hjälper oss att veta hur vi ska bete oss mot varandra, det är som en uppsättning överenskommelser som vi skapat tillsammans mer eller mindre medvetet.

Du säger att du är trött, att du inte orkar mer. Du har träningsvärk. Du har fölorat. Du känner dig sjuk. Du har prestationsångest. Rösten i ditt huvud säger att du inte orkar mer. Du känner dig som en förlorare. Du hittar på ursäkter som ska få dig att må bättre. Du vill ge upp. Men i själva verket att det är nu det börjar. Det är nu du utvecklas – på riktigt!

Jag har förut lyft frågan om att mäta jämställdhet här i bloggen och nu finns ett till sätt att snabbt ge dig en fingervisning om hur just ditt företag ligger till när det kommer till jämställdhet.

Årets Almedalen har inte handlat om de tre frågorna: vård, skola och omsorg. Den gamla slagdängan har bytts ut mot: jämställdhet/feminism, antirasism och miljö/klimat. Det är de tre frågor som nästan alla seminarier, föredrag och politiska utspel handlat om.

Jämställdhet, jämlikhet, genusperspektiv, mångfald  - begreppen är många inom mitt fält. Men vad betyder de egentligen?

För ett tag sen hörde jag en föreläsning med Henrik Kniberg på Projektnäring - gurun inom lean, agile och scrum som rest jorden runt med sin familj och har infört slackdagar i sitt schema. Hela hans aura utstrålar frihet och no strings attached. Han sprutade ur sig klokheter på ett lättsamt sätt. Allt verkar så enkelt för vissa. Att planera, utvärdera, reflektera… att vara målmedveten kring hanteringen av tid. Men det är inte så lätt för alla...

Som ung var jag en person med låg självkänsla. Jag trodde att jag visste bäst, andras råd var något jag helst inte lyssnde på och jag strävade ofta mot att göra andra nöjda och stolta. När det fanns ett tillfälle att visa hur duktig jag var, så talade jag gärna om det så högt jag bara kunde och till så många som möjligt.

För sex veckor sedan började jag min praktikperiod, LIA, på Motivation.se. Jag är i grunden fotograf men vidareutbildar mig på Medieinstitutet, Webbkommunikatör/Sociala medier. Det är en tvåårig yrkeshögskola vilket innebär att en tredjedel av undervisningen sker på arbetsplatser.

Tack alla ni som gör vår resa möjlig! Den 1 mars 2011 gick startskottet för Motivation.se. Klockan 13.00 gick vi live för första gången. Vi som hade lagt ner massor av jobb med förberedelserna kände ett slags skräckblandad förtjusning. Men det dröjde inte länge förrän all oro försvann då vi såg att det fungerade som vi hoppats på och arbetat för.

En av de vanligaste ursäkterna och mest tröttsamma klyschorna till varför det saknas kvinnor på den eller den positionen är: för att det ”inte finns några”. Jag träffar kvinnor varje dag och vill mena att de finns och är högst verkliga. Till skillnad från hästar så finns kvinnor.

Personal & Chef på Kistamässan är två intensiva dagar med seminarier, föreläsare och mässmontrar i en strid ström. Ljudnivån är hög, nätverksmöjligheterna enorma och vill man fånga kunskap och göra sig en bild av hur snacket går kring ledarskapsfrågor - då är det här man ska vara. Och det var vi. Vår praktikant Theresia Viska ger sin version av #personalchef14. Hon hade inte tråkigt... tvärtom - det till och med ryckte lite i gospelnerven...

Det fina med att inte ha rutiner och traditioner är att man ständigt hamnar i situationer som gör att man får lära sig hur andra gör. Sen kan man plocka ut de bästa delarna och göra till sina. Som att fira nyår med poängsättning och obligatorisk reflektion.

Nu när julledigheten snart är här kan vi på Motivation.se se tillbaka på ett roligt och framgångsrikt år. Jag vill tacka alla våra läsare, medlemmar, skribenter och partners för att ni är med och bidrar till vår framåtrörelse. Jag passar på att göra en liten tillbakablick på några händelser och nya samarbeten som utgör en bra grund för ett spännande 2014.

Tillfällen och forum som Stora Ledarskapsdagen är viktiga av flera anledningar. Det är vid sådana tillfällen som det plötsligt blir så tydligt vilka strömningar som är viktigast – just nu. Vad pratas det om? Vad bubblar på ytan? Vilka frågeställningar funderar vi över? Vilka utmaningar står vi inför och mitt i? Men kanske ännu viktigare - det är en plattform för framtiden.

Våra bloggare

Bloggar om strategisk jämställdhet
Bloggar om motivation & ledarskap

Våra experter

Vår expert på Kommunikation
Vår trend- och omvärldsbevakare
Vår expert inom Hälsa & Livsstil
Vår expert på Möten & Event
Vår expert på hjärna, stress och prestation
Vår expert på Ledarskap & Kommunikation
Vår expert på karriärutveckling, mentorskap och coaching
Vår expert på leanfilosofi och agila metoder
Vår expert inom Motivation & Ledarskap

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram