BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Politiskt ledarskap

Moderaterna faller tillbaka till tiden före Fredrik Reinfeldt – bildligt talat – och blir på nytt ett 20-procentsparti. Socialdemokraterna stoppar visserligen sin nedgång, men växer inte med Stefan Löfven. Samtliga etablerade partier – från Vänsterpartiet till Kristdemokraterna - tappar mark. Miljöpartiets försök att bli tredje största parti med ökat inflytande i riksdagen, en stark position i en ny regering och brett folkligt stöd inte bara misslyckas, det krossas. Det är bara Sverigedemokraterna som rusar framåt. Därmed har svensk politiks mardrömsscenario inträffat.

I sitt sommartal lät centerledaren Annie Lööf det kommande riksdagsvalet i september bli ett ”ödesval”. Det är lätt att hålla med henne. Här har jag redan beskrivit problem som Socialdemokraterna står inför vid ett förlustval. Men Annie Lööf har rätt, valet i september är precis lika mycket ett ödesval för alliansen – i alla fall för de fyra partiernas nuvarande ledningar och den politik dessa står för.

Socialdemokraterna går mot sin viktigaste valrörelse någonsin. Valet i september handlar inte bara om nästa mandatperiod. Det handlar lika mycket om framtiden. Det handlar om att vinna eller försvinna för Socialdemokraterna. Vilken roll ska Sveriges största parti ha i svensk politik?

Olof Palme hade en unik ställning i den svenska politiken. Med sin retoriska skicklighet och intelligensaristokratiska briljans hade han en förmåga att engagera och mobilisera människor - men han kunde också stöta bort dem med sin omtalade elakhet. Som politisk ledare var Palme polariserande och konfliktsökande, och på så vis väldigt osvensk. Trots det - eller tack vare det - ses han idag som en politisk ikon som symboliserade och förkroppsligade den svenska drömmen om jämlikhet och solidaritet.

Valet till Europaparlamentet närmar sig med stormsteg. Undersökningar har dock visat att många svenskar är dåligt insatta i eller saknar åsikt om de frågor som valet gäller. Trots det finns det ett par frågor som engagerar väljarna - exempelvis klimatet, jobben, ekonomin och invandringspolitiken. Dessutom finns det ett par mer konkreta frågeställningar som just nu ligger på EU:s bord - däribland frihandelsavtalet med USA och den nya dataskyddsförordningen.

En av de hetaste frågorna inför valet till Europaparlamentet den 25 maj är vem som ska ta över efter Europakommissionens avgående ordförande José Manuel Barroso. Flera av de europeiska partierna har presenterat sina egna kandidater, och förhoppningen är att frågan ska höja intresset för valet bland de många röstskolkande européerna.

Det är snart val till Europaparlamentet och jag tänker på Ingvar Carlsson, förra statsministern, 1986-1991 och 1994-1996. Ingvar Carlssons slutsats var att Sverige borde bli en av EU:s medlemsstater och han tog på sig ett mycket stort ansvar för att lotsa sitt parti och land in i Gemenskapen. Det var 20 år sedan. Jag ska inte påstå att jag minns alla detaljer eller känner hela hans insats, men jag minns – och stöter ständigt på människor som minns – hur han drog frågan i mål.

Avanza Banks Claes Hemberg sade i en intervju med Motivation.se att näringslivet borde öppna sig mer åt vänster. Nu får han mothugg av entreprenören Johan Staël von Holstein, som menar att vänsterpolitik håller tillbaka individen och skadar företagen. "En socialdemokratisk valseger vore en katastrof för småföretagen", anser han.

Måste näringslivet vara höger? Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank och tidigare journalist, tycker inte det. Om näringslivet vore mer öppet åt vänster skulle man få nya tankesätt med större bredd och mer mångfald, menar han. Istället har vi ett näringsliv som är slutet, homogent och avskilt från samhället. "Det påminner om Sverigedemokraternas rädda världsbild", säger Avanzas sparekonom till Motivation.se.

Idrott och politik hör inte ihop, brukar det heta. Men när de olympiska vinterspelen i Sotji går av stapeln kommer politiken att vara ungefär lika tystlåtet närvarande som snön i skidbackarna. Inte för att det är någon nyhet - en snabb tillbakablick i historien visar att OS genom åren har präglats av allt ifrån politiska maktdemonstrationer och bojkotter till terrordåd.

Ingen blir statsminister i Sverige på gamla meriter. Söndagen den 14 september 2014 kommer väljarna att avgöra vem som ska styra Sverige fram till 2018 i första hand utifrån realismen i utmanarnas framtidslöften. Betydligt mindre betydelse har det om regeringen lyckats bra eller mindre bra under perioden 2010-2014. Det är så politiska val måste gå till i en framåtsiktande demokrati.

Nelson Mandela är beviset för att en enskild människa genom beslutsamhet och uthållighet kan göra världen lite bättre att leva i. Han var förstås inte ensam i kampen mot apartheid - men med ett ledarskap präglat av ansvarskänsla och försoning lyckades Mandela säkra en i stort sett fredlig övergång till demokrati. Hans politiska livsgärning saknar motstycke i modern tid.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lyckas utmärkt med en sak i sin ledarroll. Hans retorik når fram till partiets traditionella medlemmar, anhängare och väljare. Med rätt ton sluter han leden och håller tätt runt sig, sitt parti och sina partiaktiva. Det gör att Jonas Sjöstedt just nu får leda ett parti som är dubbelt så stort i opinionen som Kristdemokraterna och Centerpartiet.

I 20 år har italiensk inrikespolitik dominerats av en enda man: Silvio Berlusconi. Den kontroversielle högerpopulisten och företagsledaren har styrt Italien som vore det hans privata företag. Trots det lyckas han alltid locka till sig stora väljargrupper, till omvärldens häpnad. Nu börjar dock snaran dras åt kring den allt mer pressade 77-åringen, som sedan 2011 inte längre är premiärminister.

Partners

Events

För att utveckla vår professionalism behöver vi som chefer och ledare vara tydliga med vad vi själva och organisationer/företag står för.
27 november, 2014 - 07:30
Hur självmedkänsla och ökad medvetenhet kan lyfta din förmåga att leda dig själv och andra!
15 december, 2014 - 07:30

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram