BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Politiskt ledarskap

Avanza Banks Claes Hemberg sade i en intervju med Motivation.se att näringslivet borde öppna sig mer åt vänster. Nu får han mothugg av entreprenören Johan Staël von Holstein, som menar att vänsterpolitik håller tillbaka individen och skadar företagen. "En socialdemokratisk valseger vore en katastrof för småföretagen", anser han.

Måste näringslivet vara höger? Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank och tidigare journalist, tycker inte det. Om näringslivet vore mer öppet åt vänster skulle man få nya tankesätt med större bredd och mer mångfald, menar han. Istället har vi ett näringsliv som är slutet, homogent och avskilt från samhället. "Det påminner om Sverigedemokraternas rädda världsbild", säger Avanzas sparekonom till Motivation.se.

Idrott och politik hör inte ihop, brukar det heta. Men när de olympiska vinterspelen i Sotji går av stapeln kommer politiken att vara ungefär lika tystlåtet närvarande som snön i skidbackarna. Inte för att det är någon nyhet - en snabb tillbakablick i historien visar att OS genom åren har präglats av allt ifrån politiska maktdemonstrationer och bojkotter till terrordåd.

Ingen blir statsminister i Sverige på gamla meriter. Söndagen den 14 september 2014 kommer väljarna att avgöra vem som ska styra Sverige fram till 2018 i första hand utifrån realismen i utmanarnas framtidslöften. Betydligt mindre betydelse har det om regeringen lyckats bra eller mindre bra under perioden 2010-2014. Det är så politiska val måste gå till i en framåtsiktande demokrati.

Nelson Mandela är beviset för att en enskild människa genom beslutsamhet och uthållighet kan göra världen lite bättre att leva i. Han var förstås inte ensam i kampen mot apartheid - men med ett ledarskap präglat av ansvarskänsla och försoning lyckades Mandela säkra en i stort sett fredlig övergång till demokrati. Hans politiska livsgärning saknar motstycke i modern tid.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lyckas utmärkt med en sak i sin ledarroll. Hans retorik når fram till partiets traditionella medlemmar, anhängare och väljare. Med rätt ton sluter han leden och håller tätt runt sig, sitt parti och sina partiaktiva. Det gör att Jonas Sjöstedt just nu får leda ett parti som är dubbelt så stort i opinionen som Kristdemokraterna och Centerpartiet.

I 20 år har italiensk inrikespolitik dominerats av en enda man: Silvio Berlusconi. Den kontroversielle högerpopulisten och företagsledaren har styrt Italien som vore det hans privata företag. Trots det lyckas han alltid locka till sig stora väljargrupper, till omvärldens häpnad. Nu börjar dock snaran dras åt kring den allt mer pressade 77-åringen, som sedan 2011 inte längre är premiärminister.

En gång i tiden var Storbritannien med sitt kolonialvälde världens ledande stormakt. Idag har öriket svårt att hitta sin plats i världspolitiken. Premiärminister David Cameron leder ett land som befinner sig i ett historiskt vägskäl - där både EU-medlemskapet och den brittiska unionens framtid står på spel.

Rysslands president Vladimir Putin har beskrivit Sovjetunionens fall som "1900-talets största geopolitiska katastrof". Nu vill den före detta KGB-agenten återupprätta landets storhet - och ta död på den redan mycket svaga ryska demokratin. Med patriotism, populism och antivästlig propaganda som vapen.

Vad vore Kristdemokraterna utan Göran Hägglund? Det är en naturlig fråga med tanke på att en hel del kristdemokrater vill bli av med honom och byta partiledare. En lika naturlig fråga är: Vad vore Göran Hägglund utan Kristdemokraterna? Det är allmänt omvittnat att Göran Hägglund är en rolig, trevlig och hygglig kille. I väljarnas ögon framstår han dessutom som en duglig för att inte säga skicklig politiker.  Men är han en tillräckligt bra partiledare? 

USA:s president Barack Obama har gjort sig känd som en skicklig talare och en stor visionär. Men är han en bra ledare? Syrienkrisen, budgetstoppet och en rad motgångar i reformarbetet har satt presidenten rejält på prov. Och avslöjat en introvert, kylig man som alltid vill vara bäst.

Tyskland är bäst i klassen. Men den nyligen omvalda "Järnkanslern" Angela Merkel verkar ändå inte vara intresserad av att bli den ledande röst som Europa så länge har saknat. Trots det sätter den krisande kontinenten stort hopp till den tyska landsmodern - vars ledarskap präglas av försiktighet, stabilitet och förtroende.

Under våren och sommaren har jag på denna plats försökt analysera situationen för fem av riksdagens åtta partier: Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. I mina ögon kommer dessa partier att klara riksdagsvalet 2014 utan större problem. Under kommande höstmånader kommer jag att stanna vid svensk politiks tre krispartier: Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. För två av de här partierna finns risken att hamna under riksdagsspärren. Trots att krispartierna har taktiskt skickliga och kunniga ledare handlar en del av partiernas kris om ledarskapsproblem.

Sverigedemokraternas intåg i rikspolitiken antyder goda ledaregenskaper hos partiledaren Jimmie Åkesson och hans partiledning. Genom anpassning till den politiska konventionen och traditionen har det tidigare lilla främlingsfientliga extremistpartiet bytt kostym i hopp om att uppfattas som ett respektabelt parti bland tillräckligt många, till en början fem procent av väljarna.

Partners

Events

Varför pratar alla om coaching?
29 april, 2014 - 07:30
Performance Management
7 maj, 2014 - 08:00
Performance Management
8 maj, 2014 - 08:00
16 maj, 2014 - 08:00
Performance Management
21 maj, 2014 - 08:00
Performance Management
22 maj, 2014 - 08:00
UTVECKLA DITT ARBETE SOM HR-CHEF I PRAKTIKEN
26 maj, 2014 - 08:00

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram