BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Ledarskap

Transparens har blivit ett modeuttryck som alltfler slänger sig med.  Samtidigt får vi nästan dagligen läsa historier som vittnar om att det är alldeles för många som inte alls förstår innebörden av begreppet. Transparens betyder mycket mer än att "information är lättillgänglig på nätet". Det handlar om att allt du säger och gör med blixtens hastighet kommer till allmänhetens kännedom - vare sig du vill eller inte. Det är då det här med värderingar kommer in i bilden.

Det är inte så länge sedan det var jul och samtidigt känns tanken på tomten, klappar och julfester väldigt avlägsen. Tiden rusar iväg. Dagar blir till veckor, veckor blir till månader som rinner iväg. Det är som att det är måndag och fredag hela tiden, och tack gode gud för att både måndagen och fredagen är lika välkomna!

Socialförvaltningen i Stockholm står inför stora utmaningar; antalet anmälningar om barn som far illa ökar och arbetsbördan blir allt tyngre för handläggarna. Personalomsättningen är stor och det är svårt att rekrytera nya chefer. Att vara ledare inom en sådan verksamhet är tufft - men också stimulerande. "Det är viktigt att du som ledare finns tillgänglig och hjälper medarbetarna att göra rätt prioriteringar", säger Sandra Rosquist, bitr. enhetschef på Socialförvaltningen i Farsta.

Hur rika är Sveriges chefer? Stenrika! Åtminstone är det vad svenska folket tror. Chefsorganisationen Ledarnas lönestatistik visar dock att verkligheten är en annan. Genomsnittschefen tjänar 41 000 kronor i månaden inklusive förmåner. Rapporten avslöjar också att kvinnor i chefsposition tjänar mindre än män och att lönenivån varierar kraftigt beroende på var i landet man bor.

Ledarskap handlar om att se individer och att få kollegor att våga och vilja ta ansvar. Som chef är det en ovärderlig gåva att kunna tyda de subtila signalerna som finns på en arbetsplats, något som Monica Lindstedt har fått lära sig tack vare hästarna – som också lärt henne att målinriktat arbete lönar sig.

Bra matchning mellan person och organisationskultur leder till ökad produktivitet. Nationalekonomen Ola Andersson har i en ny uppsats lagt fram empiriska bevis för att prosociala personer blir betydligt mer produktiva om de matchas med en prosocial kultur, medan individualistiska personer istället blir mindre produktiva. "Vi finner att treenigheten person, organisation och incitament är extra viktig", säger Ola Andersson till Motivation.se.

I artikeln Inte ett möte till... skrev Alexandra Thomas och Jonas Roth om skillnaden en god facilitering kan göra för att få fram potentialen i alla individer som deltar i mötet. Den här gången går artikelförfattarna djupare in på facilitatorns roll - när behövs en extern blick och när är det bättre att du utför jobbet själv? Behöver man alltid ta in en extern neutral facilitator? Inte alls, menar artikelförfattarna. Men det beror på mötets syfte.

Företaget Sodexo har satt som mål att uppnå jämställdhet på ledande chefspositioner senast 2015. Målet är redan inom räckhåll - i dagsläget innehas 46 procent av de ledande positionerna i företaget av kvinnor.
"Förändringen har inte kommit av sig själv. Man måste vara konkret och arbeta mot ett tydligt mål", säger Sodexos nytillträdda vd Azita Shariati.

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

Avanza Banks Claes Hemberg sade i en intervju med Motivation.se att näringslivet borde öppna sig mer åt vänster. Nu får han mothugg av entreprenören Johan Staël von Holstein, som menar att vänsterpolitik håller tillbaka individen och skadar företagen. "En socialdemokratisk valseger vore en katastrof för småföretagen", anser han.

Den andra delen i serien handlar om vd-rollens utveckling och ledarskapets betydelse för långsiktigt hållbarhetsarbete. Helena Timander och Marie Alani på Vision Takeoff , samtalar med Sarah McPhee, vd på SPP och Karin Ruiz på superinnovativa PeePoople. Hur ser kraven på vd-rollen ut idag? Hör hur två ledare - från två skilda branscher - tänker kring sina uppdrag: idag och för framtiden.

Jag är inne i en intensiv skrivperiod just nu. Om cirka tre veckor ska min nästa bok - 101 unga entreprenörer – drömmar och drivkrafter hos framtidens företagsledare - vara klar och kniven sitter så långt in mot  struphuvudet just nu att jag börjar få lite svårt att ens säga ”det är lååång tid kvar” längre.

En ny rapport från fackförbundet Jusek slår hål på myten att dagens unga inte vill bli chefer. Studien visar att så mycket som 60 procent av de nyexaminerade inom bland annat juridik och ekonomi mycket väl kan tänka sig en framtida chefskarriär. Kvinnor är dock underrepresenterade bland de framtida chefsaspiranterna.

Personlig utveckling sker inte av en slump. Det är inte en automatisk process. Om du vill garantera din tillväxt behöver du en plan - någonting strategiskt, specifikt och planerat. Inspirationstalaren Earl Nightingale sa: "Om en person ägnar en timme om dagen till samma ämne under fem år, kommer den personen att bli expert på det ämnet." Är inte det otroligt? Det visar hur långt vi kan komma om vi gör tillväxt till en daglig praxis.

Partners

Events

Varför pratar alla om coaching?
29 april, 2014 - 07:30
Performance Management
7 maj, 2014 - 08:00
Performance Management
8 maj, 2014 - 08:00
16 maj, 2014 - 08:00
Performance Management
21 maj, 2014 - 08:00
Performance Management
22 maj, 2014 - 08:00
UTVECKLA DITT ARBETE SOM HR-CHEF I PRAKTIKEN
26 maj, 2014 - 08:00

Facebook

Instagram

Twitter

LinkedIn