BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Hälsa

Meditation löser inga problem. Men det ger en bra grund att lösa sina problem ifrån. Hörde mig själv säga detta häromdagen och tänkte att det var riktigt bra sagt! Men varför så mycket mindfulness just nu? Och hur funkar det? Vi söker svaret i nutiden och i hjärnan.

Välkommen tillbaka! Nu vimlar tipsen i medierna om hur vi ska komma igång efter semestern. Där finns mycket klokt att ta till sig. Jag skulle vilja tillföra ett långsiktigt tänk, lite 5:2 för hjärnan under hela hösten. Så att du och din hjärna orkar mycket och håller länge. Kanske till och med briljera.

Hälsa är i allra högsta grad en hållbarhetsfråga. I fjärde delen av Pratbart samtalar Marie Alani och Helena Timander med Thomas Petersson på Euro Accident och Johan Holmsäter, grundare av Friskis och Svettis. Hälsoarbete kan aldrig vara ett tillfälligt projekt och ledarskapsansvaret är stort. Men hur kommer man igång snabbt? Thomas ger tre snabba tips.

Semestern är här och med den kommer härliga kvällsdopp, långa stunder vid frukostbordet, äventyr och nya upplevelser. För de flesta av oss innebär sommaren också glass, fika, vin, grill och allt det där av livets goda. Det är dock lätt att det blir lite mycket av det goda och många är de som kommer tillbaka efter semestern och inser att skärpet plötsligt behöver ett extra hål. Hur ska man egentligen bära sig åt för att inte hamna i den fällan?

Ut och spring! Ta en promenad! Gå i trappor i stället för att ta hissen! Vi har hört det länge, kanske till leda. Vi mår bra av att röra på våra kroppar. Inte så svårt att förstå, särskilt i en stillasittande värld. Men hur är det med motivationen? Kan det hjälpa om vi blir övertygade att motion inte bara är bra för kroppen, det påverkar i allra högsta grad knoppen. Fysisk träning stimulerar hjärnan. Promenera dig smart och träna bort din stress, är hjärnforskarnas budskap.

Sömn är en av delarna på den Mentala Hälsotallriken och det är troligen lätt för de flesta att ta till sig. De flesta av oss inser att vi inte klarar oss utan sömn. Men under ett antal decennier har sömnen nedvärderats och människor som skryter med att de sover max 4 timmar per natt blir hjälteförklarade. Det ger farliga signaler. Visst, det finns människor som klarar sig med 4 timmars sömn per natt. Men de är ovanliga. Det finns de som behöver 12 timmar per natt. De är också ovanliga. De flesta av oss behöver fortfarande 7-8 timmar med sömn, varje natt.

Svenskar är mer stressade på fritiden än på jobbet, enligt den nya undersökningen Wise Happiness 2014. Orsaken är dock i högsta grad jobbrelaterad - kravet på att ständigt vara tillgänglig, även under sin lediga tid, gör att tidspressen ökar. Men det finns också hoppingivande signaler i årets studie, som bland annat visar att vi blir lyckligare när vi blir äldre.

Lekfullhet förbättrar kapaciteten att uppfinna, kreera, ta till sig och hantera förändring. Det är inte bara en flykt. Leken kan hjälpa oss att hantera svårigheter och motsättningar. Och ofta, kan det vara en väg ut ur våra problem”. Stuart Brown, National Institute for Play.

Vill du bli den bästa versionen av dig själv? Bli den ledare du alltid velat vara? Nå dina hälsomål? Få en motiverad och engagerad arbetsgrupp som arbetar mot samma mål? Goal Mapping är en metod för utveckling av individer, grupper och företag så att de tillsammans kan växa och använda sin fulla potential. Metoden är grundad av engelsmannen Brian Mayne och idag använder sig miljontals människor i Europa av Goal Mapping. Företag som Dell, Siemens, IBM och Microsoft har använt sig av metoden och fått mycket goda resultat i att få medarbetarna att arbeta mot samma mål. Här har Anna Hansson bett Ellen Salén Wettergren berätta mer om metoden. Ellen är företagssköterska i grunden och har arbetat inom företagshälovården i 14 år. Idag föreläser hon och coachar, med bland annat Goal Mapping som verktyg.

Hälsa är i allra högsta grad en hållbarhetsfråga. I fjärde delen av Pratbart samtalar Marie Alani och Helena Timander med Thomas Petersson på Euro Accident och Johan Holmsäter, grundare av Friskis och Svettis. Hälsoarbete kan aldrig vara ett tillfälligt projekt och ledarskapsansvaret är stort. Men hur kommer man igång snabbt? Thomas ger tre snabba tips.

Med fokustid menas att fokusera på en sak i taget, att ha förmåga att fokusera sin uppmärksamhet. Ett konststycke i den vardag många upplever nuförtiden där allt fler ska göra allt mer på kortare tid och där distraktionerna är många. Desto större anledning att ge sig själv fokustid! Forskarna bakom hälsotallriken (Rock, Siegel, Poelmans & Payne) menar att fokustid är den mest centrala komponenten på den mentala hälsotallriken för de som inte bara är intresserade av mental hälsa i allmänhet utan av prestationsförmåga i synnerhet.

Anna Hansson fick möjlighet att träffa den Moderata riksdagsledamoten och ordförande i utrikesutskottet, Sofia Arkelsten. Hon jobbar hårt för frågor kring mänskliga rättigheter och behärskar det politiska hantverket. Många av ledarerfarenheterna har hon tagit med sig från näringslivet. ”Därifrån har jag fått med mig vikten av att vara snabb och professionell och att kunna leda team.”

Vi har skapat ett förhållande till våra mobiler som i dubbel bemärkelse tar sig osunda proportioner. Den ena delen må vara min personliga reflektion om hur sjukt beroende många verkar vara av sina små apparater. Den andra aspekten är mer kopplad till vår förmåga, socialt och kompetensmässigt. Det är nämligen helt relevant att fråga sig hur dessa områden påverkas när hjärnan inte får sin viktiga avkoppling.

Vill du få flyt i vardagen istället för att försöka fly den? Vill du skapa förutsättningar för en mer harmonisk, hållbar och hälsosam vardag? Anna Hansson har träffat Eva Jarlsdotter - pionjären som berättar hur man kan inspireras av den japanska produktionsfilosofin i vardagen.

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram