BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Hållbarhet

Grunden för att lyckas med hållbarhet är engagemang och ett systematiskt arbete för att initiativet inte ska uppfattas som en enskild PR-aktivitet. I dagens samhälle med snabbrörliga sociala medier och medvetna intressenter kan bakslaget komma snabbt och få stora konsekvenser för företaget. Här kommer åtta goda råd om hur hållbarhetsarbete kan bedrivas för att bli framgångsrikt – och för att hålla i längden.

Den första delen i serien handlar om hur hållbarhet och företagskultur skapar affärsmässig lönsamhet och stärker varumärket. Författarna till boken Lycklig Lönsamhet, Helena Timander och Marie Alani på Vision Takeoff , samtalar med Pär Larshans från Max Hambugerrestauranger och Emma Ihre från Finansdepartementet.

När man talar om motivation, självledarskap och värderingar är steget inte långt till att reflektera kring begreppet ”hållbarhet”. Vad betyder det och hur påverkas organisationer och individer av det medvetna förhållningsätt som idag är mer regel än undantag? Dominic von Martens föreläser i ämnet och menar att vi står mitt i ett skifte. Hållbarhetsarbete är här för att stanna – på individnivå, i miljöarbete och samhällsuppbyggnad. Och vi måste sluta se det som en uppoffring. ”Det upplevs ofta som att vi måste sluta med massa saker, när vi egentligen borde fokusera på att det här är början på något.”

Här i Sverige är sjukvård vid förlossningar en självklarhet. Det är det inte överallt. Kongo-Kinshasa har världens högsta mödradödlighet och många fattiga kvinnor tvingas föda hemma i hyddan. Ofta är det först när barnet nästan är framfött, som hon ropar på hjälp och någon grannkvinna skyndar till. Därför dör många mammor och barn - helt i onödan. Du kan göra skillnaden mellan liv och död.

Barn som är ensamma och behöver hjälp finns i alla samhällsklasser, berättar Kattis Ahlström, generalsekreterare för Barnens Rätt I Samhället (BRIS). Mobbing, utanförskap och psykisk ohälsa är några av de problem som den ideella organisationen handskas med dagligen. BRIS är helt beroende av privatpersoners och företags goda vilja - och det finns många olika sätt att stödja verksamheten.

Kan den digitala tekniken hjälpa oss att skapa en mer demokratisk och hållbar värld? Denna och andra frågor diskuterades i paneldebatter vid eventet Hållbara Affärer, som i år hade temat digital hållbarhet. Dagen avrundades med prisutdelning till vinnarna av E-prize 2013, Årets Samhällskapitalist och Årets Samhällsentreprenör.

Jobbar du på Sveriges mest hållbara arbetsplats? I så fall är det hög tid att nominera den till Green Tenant Award 2013. Tävlingen, som instiftades 2011, syftar till att uppmärksamma företag som har utvecklat ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbarhetstänk på arbetsplatsen. "Vi vill lyfta fram goda exempel", säger Linn Dahlberg, som sitter i juryn för tävlingen.

Helena Timander och Marie Alani jobbade med bland annat marknadsföring, kommunikation och caoching när de fann varandra. Numera föreläser och konsultar de inom HR och organisationsutveckling och brinner för värderingsarbete och företagskultur. Tillsammans har de skrivit boken Lycklig lönsamhet som bland annat handlar om hur värderingsdrivna företag kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Det privata näringslivet har stora möjligheter att göra skillnad i den globala kampen för hållbarhet och minskad fattigdom. Nu har 20 svenska företag tagit ett unikt initiativ - i samarbete med Sida har de antagit fyra principer för hur de ska medverka till att skapa en bättre och mer hållbar värld.

Det var både vårkänslor och hoppfullhet i luften den kväll när GodEl förmedlade överskott till välgörenhetsorganisationer. 6.2 miljoner blev det, en ökning med 25% sedan förra året. Vd Marie Dahllöf är stolt och glad; ”Vi vet att vårt bidrag gör skillnad”.

Ett jobb är så mycket mer än bara arbetsuppgifterna som ska utföras. Det skapar också mening, stabilitet och tillhörighet. När mycket annat i livet gungar kan ett regelbundet arbete skapa den trygghet som krävs för att mobilisera sina krafter och även lösa andra problem. Stockholm Stadsmissions projekt Blixtjobb gör livet lättare för de utsatta i staden.

Snart är det påsk. Vad sägs om att dra ner lite på påskgodiset och istället göra något som fyller en mer långtgående funktion? Läkarmissionens självhjälpsprojekt i San Salvador ger familjer möjlighet att försörja sig på längre sikt – tack vare ägg och kycklingar.

Varför får man tjäna pengar på dataspel och filmproduktioner, men inte på att hjälpa medmänniskor? Synen på välgörenhetsorganisationers plats på marknaden måste förändras, menar Dan Pallotta, Chief Humanity Officer of Advertising for Humanity. Dagens system är både orättvist och kontraproduktivt. ”När vi ändrar vårt sätt att tänka kring lönsamhet och välgörenhet – då kommer vi kunna göra verklig skillnad. Fråga inte om vinster och lönsamhet, fråga om organisationernas drömmar och vad de vill uppnå. Vilka problem som verkligen kan lösas!”.

Ernesto Sirolli, dr i political science, delar sina dråpliga erfarenheter av sitt hjälparbete i afrikanska länder under 70-talet. Den hårda vägen lärde han sig vikten av att lyssna på lokalbefolkningen för att kunna nå fram med hjälp. ”Att hjälpa till på deras villkor var det enda sättet att göra det”. Att strunta i att lyssna kan få förödande konsekvenser. Hjälparbete kan inte bara blir ineffektivt – det kan till och med skada...
 

Partners

Litteraturtips

Facebook

Instagram

Twitter

LinkedIn