BLI MEDLEM IDAG

Bli medlem nu och höj din jobbvardag med ny kunskap kring ledarskap, motivation och prestationer!

Bli medlem nu!

Menu

Hållbarhet

I första delen av Pratbart samtalar Helena Timander och Marie Alani med Pär Larshans från Max Hambugerrestauranger och Emma Ihre från Finansdepartementet. Temat är hur hållbarhet och företagskultur skapar affärsmässig lönsamhet och stärker varumärket. Här är några citat ur avsnittet.

Tycker du att det är viktigt med kundfokus, innovation och engagemang på ett företag? Då är du inte ensam, för det är de värdeord som de allra flesta företag har valt, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Om jag istället frågar: ”Tycker du att kundfokus, innovation och engagemang präglar svenska arbetsplatser?”, kommer jag att få ett helt annat svar. Gapet mellan det vi kommunicerar och hur vi agerar är nämligen illavarslande stort. Samtidigt visar all forskning att företag som lever sina värderingar ”på riktigt” är mer lönsamma, har bättre tillväxt och är betydligt bättre på att hantera kriser. Så hur går vi från ord till handling?

Han är supertalangen som vägrar att lyssna när folk säger "det går inte" och "det kommer aldrig att fungera". Vid 28 års ålder driver Michel Issa fyra olika företag - och har också hunnit dra igång flera stora välgörenhetsprojekt. Men egentligen skulle han ha blivit munk.

Alla pratar om en hållbar företagskultur, men hur når vi dit? Komponenterna är givetvis många, men ett grundläggande krav kan förmodas vara friska och välmående medarbetare. Utan medarbetare som mår bra blir det svårt att bygga något som håller i längden överhuvudtaget. Ett begrepp som fokuserar på just individens välbefinnande på jobbet är CHR – Corporate Health Responsibility. Men vad står det för? Rita Axelsson Florio och Roland-Philippe Kretzschmar förklarar.

Vi har gått förbi trendfasen för länge sen och många företag har idag insikt kring de fundamentala delarna av hållbarhetsarbetet. Men det är fortfarande lång väg kvar. Hållbarhetsexperten Alan AtKission är aktuell med den lilla boken ” Sustainabiltity is for everyone”. Han menar att ett brett synsätt är viktigt. Och alla ska med. ”Utbilda fler, skapa team, ge bra och systematiska incitament som kopplar hållbarhet till innovation och företagets finansiella hälsa", menar han är nyckeln till en hållbar framtid.

Att göra skillnad och ta sitt sociala ansvar behöver inte alltid vara så svårt som man kan tro. Just nu söker Stockholms Stadsmission företag som vill hjälpa ungdomar i utanförskap genom att ge dem sitt första sommarjobb. "Att få sitt första jobb är otroligt viktigt. Många av de här ungdomarna saknar ett nätverk av vuxna förebilder", säger Sandra Axell, projektledare på Stadsmissionen.

Grunden för att lyckas med hållbarhet är engagemang och ett systematiskt arbete för att initiativet inte ska uppfattas som en enskild PR-aktivitet. I dagens samhälle med snabbrörliga sociala medier och medvetna intressenter kan bakslaget komma snabbt och få stora konsekvenser för företaget. Här kommer åtta goda råd om hur hållbarhetsarbete kan bedrivas för att bli framgångsrikt – och för att hålla i längden.

Den första delen i serien handlar om hur hållbarhet och företagskultur skapar affärsmässig lönsamhet och stärker varumärket. Författarna till boken Lycklig Lönsamhet, Helena Timander och Marie Alani på Vision Takeoff , samtalar med Pär Larshans från Max Hambugerrestauranger och Emma Ihre från Finansdepartementet.

När man talar om motivation, självledarskap och värderingar är steget inte långt till att reflektera kring begreppet ”hållbarhet”. Vad betyder det och hur påverkas organisationer och individer av det medvetna förhållningsätt som idag är mer regel än undantag? Dominic von Martens föreläser i ämnet och menar att vi står mitt i ett skifte. Hållbarhetsarbete är här för att stanna – på individnivå, i miljöarbete och samhällsuppbyggnad. Och vi måste sluta se det som en uppoffring. ”Det upplevs ofta som att vi måste sluta med massa saker, när vi egentligen borde fokusera på att det här är början på något.”

Här i Sverige är sjukvård vid förlossningar en självklarhet. Det är det inte överallt. Kongo-Kinshasa har världens högsta mödradödlighet och många fattiga kvinnor tvingas föda hemma i hyddan. Ofta är det först när barnet nästan är framfött, som hon ropar på hjälp och någon grannkvinna skyndar till. Därför dör många mammor och barn - helt i onödan. Du kan göra skillnaden mellan liv och död.

Barn som är ensamma och behöver hjälp finns i alla samhällsklasser, berättar Kattis Ahlström, generalsekreterare för Barnens Rätt I Samhället (BRIS). Mobbing, utanförskap och psykisk ohälsa är några av de problem som den ideella organisationen handskas med dagligen. BRIS är helt beroende av privatpersoners och företags goda vilja - och det finns många olika sätt att stödja verksamheten.

Kan den digitala tekniken hjälpa oss att skapa en mer demokratisk och hållbar värld? Denna och andra frågor diskuterades i paneldebatter vid eventet Hållbara Affärer, som i år hade temat digital hållbarhet. Dagen avrundades med prisutdelning till vinnarna av E-prize 2013, Årets Samhällskapitalist och Årets Samhällsentreprenör.

Jobbar du på Sveriges mest hållbara arbetsplats? I så fall är det hög tid att nominera den till Green Tenant Award 2013. Tävlingen, som instiftades 2011, syftar till att uppmärksamma företag som har utvecklat ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbarhetstänk på arbetsplatsen. "Vi vill lyfta fram goda exempel", säger Linn Dahlberg, som sitter i juryn för tävlingen.

Helena Timander och Marie Alani jobbade med bland annat marknadsföring, kommunikation och caoching när de fann varandra. Numera föreläser och konsultar de inom HR och organisationsutveckling och brinner för värderingsarbete och företagskultur. Tillsammans har de skrivit boken Lycklig lönsamhet som bland annat handlar om hur värderingsdrivna företag kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Partners

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram